Miljøvenlige dekorationsideer til dit hjem

Miljøvenlige dekorationsideer til dit hjem

  13 jun 2018

Vi lever i en tid, hvor det aldrig har været nemmere at finde miljøvenlige produkter til hjemmet. Hvis du planlægger at gendekorere dit hjem snart, hvorfor så ikke slå to fluer med ét smæk og sørge for, at dine nye møbler også er miljøvenlige?

Vi har her samlet en liste over gode ideer til, hvordan du kan dekorere dit hjem med miljøvenlige og flotte produkter.

Vær omhyggelig med dit valg af træ

Skal du ud og købe nye træmøbler til hjemmet, er det meget vigtigt, at du bider mærke i træet. Der er stor forskel på, hvordan træet er produceret, og dette hænger også sammen med miljøskadeligheden. Led efter miljøvenlige mærker på dine træmøbler, eller spørg i butikken, om produktet er miljøvenligt.

Det kan gøre en stor forskel i forhold til global opvarmning, hvis flere mennesker begyndte at gå op i, hvordan deres møbler er produceret.

Køb maling med lavt VOC-indhold

En af de billigste og samtidig bedste måder at give ethvert rum nyt liv er ved at male det. Mange danskere gør dette, når de skal dekorere hjemmet igen, eller blot hvis væggene er begyndt at se lidt kedelige og tørre ud. Dog er det vigtigt at vide, at ikke alle malinger er skabt lige miljøvenlige.

Et højt VOC-indhold i malingen kan være meget miljøskadeligt og bør bestemt være noget, du undgår. Når du går ud og shopper maling, så se om der er et ”lavt VOC-indhold”-mærke på pakken eller spørg en butiksassistent, hvad VOC-indholdet i den pågældende maling er.

Undgå tæpper

Hvis du vil være så miljøvenlig som muligt, når du skal gendekorere dit hjem, bør du undgå tæpper så vidt muligt. Tæpper er fyldt med kemikalier og forurenende stoffer og udløser ikke kun meget CO2, når de bliver produceret, men udgiver faktisk også en række kemikalier inde i hjemmet, når de bare ligger på gulvet.

Hvis dette er noget, som du forsøger at undgå, bør du nok holde dig fra tæpper så meget som muligt. Noget af det mest miljøvenlige gulv er trægulv, hvilket du derfor bør gå efter.

Køb planter til hjemmet

En flot plante vil ikke kun få dit hjem til at føles mere åbent og naturligt – det er også ganske fordelagtigt fra et miljømæssigt perspektiv. Som vi alle lærte i folkeskolebiologi: Planter optager kuldioxid og omdanner det til ilt (oxygen).

Dette er meget godt at have i hjemmet, da en plante kan optage mange af de usunde kemikalier, der er i hjemmet, og omdanne disse til frisk, sund ilt. Mange eksperter anbefaler, at et hjem har mellem en og to planter i hvert rum.

Køb vintage- eller retro-produkter fra genbrugsbutikker

Vi er efterhånden alle informeret om, hvordan genbrugsvarer er klart overlegne i forhold til fabriksproducerede varer i henhold til miljøet. Dette giver også god, logisk mening. I stedet for at en producent skal producere en ny stol, hver gang at nogle skal købe en stol, er det bedre for miljøet, hvis den samme stol kan blive genbrugt så meget som muligt. Faktisk så er nye fabriksproducerede møbler også fyldt med gasser og kemikalier, som bliver udledt, mens de står i hjemmet.

Dette er ikke tilfældet for genbrugte vintage-møbler, som desuden også kan være superflotte og passe godt ind i ethvert hjem. Gør dit hjem mere levende samtidig med at gøre en god gerning for miljøet.

Du kan se en liste over de mest populære genbrugsvare her.

Ventilation

Moderne vinduer er så energieffektive og isolerede, at de næsten beskytter hjemmet for meget. Det gør nemlig, at kemikalier og gasser ikke kan slippe ud af hjemmet, hvis alle vinduer er isolerede og lukkede. Af denne grund anbefaler mange eksperter, at man åbner vinduerne i hvert fald et par gange om dagen for at få luftet ud af kemikalier og eventuelle farlige stoffer.

Alternativer til brændeovnen

Mange danske hjem benytter en klassisk brændeovn fremfor andre mere miljøvenlige alternativer. Hvis du også er ejer af en brændeovn, bør du være klar over, hvor meget CO2 den egentlig udløser, og eventuelt overveje et alternativ hertil.

Biopejse har været stigende i popularitet de seneste år, da dette er en miljøvenlig løsning, som har nøjagtig samme funktion som en klassisk brændeovn. Biopejse er desuden meget billigere, end de fleste tror, så der er egentlig ikke nogen god grund til ikke at få skiftet hurtigst muligt.